Yönetim olarak çok kısa sürede yeni durum stratejilerimizi belirledik. Hızla, personel eğitimleri, üretim ve ofis alanı düzenlemeleri, hijyen önlemlerini hayata geçirdik. Kısmi home ofis uygulamasına geçtik. Pazarlama etkinliklerinin durmaması için dijital pazarlama çalışmalarına hız verdik. Etkilenmedik demek tabii ki mümkün değil, ancak Frigo Mekanik olarak mümkün olan en az etkilenmeyle süreci yaşadığımızı söyleyebilirim.
Süt ve süt ürünleri başta olmak üzere gıda üreticilerine sunduğunuz ürünleriniz ve çözümleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Gıda sektöründe soğutmanın gerekli olduğu tüm ürünler için soğutma prosesleri ve soğuk muhafaza depoları projeleri gerçekleştiriyoruz. Aslında kuru gıda ürünleri dışındaki tüm gıda sektörüne hizmet verdiğimizi söyleyebiliriz. Süt ve süt ürünleri, beyaz et, dondurma, muz, patates-soğan, kırmızı et, gazlı içecek, deniz ürünleri, unlu mamuller ve donmuş ürünleri hizmet ettiğimiz sektörler arasında sayabiliriz. Endüstriyel bir gıda tesisinde, işimizin birinci aşaması müşteri ihtiyaçları doğrultusundaki mühendislik çözümlerinin ortaya konmasıdır. Projeler oluşturulurken ilk yatırım maliyeti, enerji verimliliği, çevre duyarlılığı, işletme kolaylığı, bakım maliyetleri gibi farklı kriterler göz önünde tutulmakta ve “Yaşam Boyu Maliyet”inin avantajlı olduğu projeler dizayn edilmektedir. Firmamızın gıda endüstrisine sunduğu çözümlerin başında, doğal soğutucu akışkan olan amonyak ve karbondioksit ile çalışan soğutma sistemleri gelmektedir. Bugün artık birçok tesiste doğal akışkanlar kullanarak çözümler sağlayabiliyoruz.
Süt ve süt ürünleri gibi çabuk bozulabilen gıdalar için soğuk zincir çok önemli bir yer teşkil ediyor. Çiğ sütün tedariğinden lojistiğine ve saklanmasına kadar uzanan süreçte soğuk zincirin olmazsa olmaz halkalarını anlatabilir misiniz?
Süt ürünleri için soğutma temel partnerdir. Ham madde ve yarı mamul stoklanması, mamul üretimi, bitmiş ürün depolanması, ürün sevkiyatı ve ürünün satış noktalarındaki teşhiri tamamen soğuk zincir şartları altında gerçekleşir. Ayrıca bu soğuk zinciri oteller, restoranlar, evler gibi son tüketim noktalarında da devam eder. Sütlü mamullerin ham madde halinden tüketilmesine kadar geçen bu aşamaların tümü “soğuk zincir” olarak adlandırılır. Zincirin herhangi bir halkasında soğutma açısından bir zaaf bulunması, soğuk zincirin kırılması ve tüm zincirin uygunsuz duruma düşmesi anlamına gelir.
Süt ve sütürünleri endüstrisine yönelik AR-GE’si devam eden yeni ürünleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Genel olarak, çevre, enerji ve insan odaklı çözümlerimizi söyleyebiliriz. Biz konuya bir ürün şeklinde değil, bir sistem çözümü olarak yaklaşmaktayız.
Şu anda üzerinde çalıştığınız ve yakın zamanda teslimatını yapacağınız projeleriniz nelerdir?
Frigo Mekanik’in her zaman yürütmekte olduğu irili ufaklı 30- 40 projesi olduğunu söyleyebilirim. Bu projelerin büyük çoğunluğu gıda sektörü projeleridir. Ancak gıda sektörü dışında kimya, ilaç, savunma gibi farklı sektörlere de hitap etmekteyiz. Şu anda süt ve süt mamulleri konusunda teslim aşamasında olduğumuz Libya’daki bir süt mamulleri tesisi ile Türkmenistan’daki bir margarin tesisini söyleyebiliriz.
Sizinle geçtiğimiz şubat sayımız için gerçekleştirdiğimiz söyleşimizde Covid-19 aşısı için soğuk depolar ürettiğinizi açıklamıştınız. Gelinen son aşamada bu depolarla ilgili hangi gelişmeler yaşandı?
Salgın döneminde Biontech/Pfizer aşılarının -80 °C koşulunda dağıtımı ve depolanmasının belirlenmesi akabinde bu konuda AR-GE çalışması başlattık ve -78 °C standart depo tasarımlarını oluşturduk. Yaklaşık 1,5 milyon doz aşı muhafaza edecek bir örnek depoyu da ürettik. Aslında 2017 yılında da Halk Sağlığı Merkezi için -80°C depolar gerçekleştirmiştik. Şu ana kadar Türkiye’ye gelen Biontech-Pfizer aşıları büyük miktarlara ulaşmadı ve 2017 yılında yaptığımız depolar operasyon için yeterli oldu. Ancak önümüzdeki süreçte bu sayının artacağı açıklandı. Şu anda bu aşının kontrolü sadece T.C. Sağlık Bakanlığı’ndadır. Bakanlık tarafından bir ihtiyaç açıklanırsa biz ihtiyacı karşılamak için hazır durumdayız.
“Gıda sektöründe soğutmanın gerekli olduğu tüm ürünler için soğutma prosesleri ve soğuk muhafaza depoları projeleri gerçekleştiriyorum. Aslında kuru gıda ürünleri dışındaki tüm gıda sektörüne hizmet verdiğimizi söyleyebilirim. Süt ve süt ürünleri, beyan et, dondurma, muz, patates, soğan, kırmızı et, gazlı içecek, deniz ürünleri, unlu mamuller ve donmuş ürünleri hizmet ettiğimiz sektörler arasında sayabilirim.”
Firma olarak kısa ve uzun vadede ajandanızda bulunan projelerinizi, yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
Pandemi sürecinde dünyanın gelişmiş ülkelerindeki rakiplerimize karşı daha aktif olabildiğimizi fark ettik. Bir taraftan tedarik zorlukları, sınır önlemleri, seyahat zorlukları yaşadık ancak projelerimizde hız kesmedik ve Libya, Kenya, Zambiya, Türkmenistan gibi birçok ülkede endüstriyel soğutma projelerimizi tamamladık. Başarılarımız bizi daha çok ümitlendirdi. Şu anda üretim alanımızı büyütüyoruz. Önümüzdeki dönemde üretim ve teknoloji yatırımları ile hem ülkemizde hem de varlık gösterdiğimiz dünya pazarlarında konumuzda lider oyuncu olma çabalarımız devam ediyor.
Süt ve süt ürünlerinin soğuk zincirde taşınması ve saklanması sürecinde yapılan en büyük hatalar nelerdir?
Bu hataların sonucunda bu ürünlerde ne kadarlık kayıp yaşanmaktadır? Soğuk zincirin her aşamasında ve her ürüne göre soğutma ile ilgili nitelikler değişmektedir. Burada en önemli konu, uzman firmalardan destek alınmasıdır. Hata yapılması durumunda, ürün kalitesinin bozulması, raf ömrünün kısalması, ürünün kullanılamaz duruma düşmesi ve hatta toplum sağlığının olumsuz etkileyen durumlar gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Süt ürünlerine özel bir istatistik bizde yok, ancak gıda ürünlerinin tamamı düşünülürse soğuk zincir yetersizlikleri sebebiyle %25 ile %40 arasında bir kaybın bulunduğunu söyleyebiliriz.
GIDA_TEKNOLOJISI_DERGISI_HAZIRAN_2021_SAYISI